Európai Uniós pályázatok

ÉAOP-4.1.2/A-12-2012-0002

Házi gyermekorvosi és védőnői egészségügyi szolgáltatást ellátó rendelő korszerűsítése, akadálymentesítése Hajdúdorogon

A Hajdúdorog Város Önkormányzata 59 984 659 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az „ÉAOP 4.1.2/A-12” Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbeteg-szakellátás fejlesztése három régióban című pályázati konstrukción az Új Széchenyi Terv keretében, mellyel a házi gyermekorvosi és védőnői egészségügyi szolgáltatást ellátó rendelő korszerűsítését és akadálymentesítését valósították meg Hajdúdorogon.

A fejlesztés szükségességét indokolja, hogy elkerülhetetlen a lakosság számára megfelelő infrastruktúrával ellátott egészségügyi közszolgáltatásokat nyújtó intézetek biztosítása.

Az orvosi rendelő korábban nem volt akadálymentesített, így a fogyatékkal élők számára nehézségekbe ütközött annak megközelítése. Az akadálymenetesítés mellett a fejlesztés részét képezte, hogy modern, a városképbe illő épületként újulhasson meg a rendelő, illetve hogy tudatosabb, környezetkímélő és kisebb fenntartású energia fogyasztás valósuljon meg.

A színvonal növekedésével emelkedik a preventív szolgáltatások száma is, így javul a lakosság egészségi állapota, nő az átlagéletkor. Az épületben immár külön légterekben található meg a tanácsadó-védőnői és a gyermek házi orvosi oldal. A védőnői munkaterület is elválasztásra került a tanácsadói területtől, így egyidőben több szolgáltatás nyújtása lehetséges. Új, funkcionálisan kibővített öltöző, WC és gyermek WC került kialakításra, melyek akadálymenetesen használhatóak. Az épületszerkezet 10 cm-es szigetelést kapott, illetve a nyílászárók cseréje is megvalósult, valamint teljes gépészeti felújítás történt meg a víz, szennyvíz és fűtés tekintetében. ez utóbbi immáron hőszivattyúkkal fog történni, mely a szigeteléssel együtt jelentős energia megtakarítást jelent. A beruházás eszközök íróasztalok, vizsgálóágyak, várótermi székek, pelenkázó asztalok, beépített szekrények beszerzését is lehetővé tette.