Európai Uniós pályázatok

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program "A hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény épületének energetikai korszerűsítése" című TOP-3.2.1-15-HB1-2016-00042 számú pályázat.

A fejlesztés átfogó célja a hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény épületének hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, ezen belül az épület energiahatékonyságát célzó felújítása és fejlesztése, melyek a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják. Továbbá a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata, a projekt keretein belül a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése.

Az épületen megvalósuló beruházások az energetikai tanúsítvány javaslatai alapján készülnek. Az épület homlokzati hőszigetelése és nyílászárók cseréje kerül megvalósításra az épület téli hő szükségletének, és ez által a fűtési energiafogyasztásának csökkentése érdekében. Az épület megváltozott hőigényeinek fedezésére, a jelenlegi rendszernél energiafogyasztási szempontból gazdaságosabb, hőszivattyús fűtési rendszer kerül kiépítésre. A meglévő világítási rendszer korszerűsítésével csökkenthető az épület jelenlegi villamos fogyasztása. A hőszivattyús rendszer által felvett villamos energiafelhasználás csökkentésére napelemes rendszer kerül telepítésre.

A projekt hatására csökken a széndioxid-kibocsátás, megvalósul az önkormányzati épület hatékonyabb energiahasználata, valamint a racionálisabb energiagazdálkodás. A projekt eredményeképpen magas műszaki tartalommal ellátott épület kerül kialakításra. A fejlesztés hatással lesz Hajdúdorog teljes lakosságára. A megvalósítás után nő az igénybevevők száma, elérhetőbbé válik a szolgáltatás, valamint annak színvonala nő.

  • Kedvezményezett neve: Hajdúdorog Város Önkormányzata, 4087 Hajdúdorog, Tokaji út 4.
  • A fejlesztés az alábbi helyszínen valósul meg: 4087 Hajdúdorog, Jaczkovics utca 5.
  • Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 58 712 284 Ft
  • Közreműködő szervezet neve, elérhetősége: Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága, 4025 Debrecen, Hatvan u. 15.
  • A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017. év 10. hó. 01. nap.