Hírek

10 IT biztonsági tipp az ünnepekre

2019. december 14. 07:25
Címkék: közérdekű

Az ünnepi szezon közeledtével, sokan szeretnék meglepni szeretteiket ajándékokkal. Az ilyennagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni, ezért érdemes a következőkre odafigyelni.

Kellemes és biztonságos karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Megbízható weboldalakról vásároljunk!

Lehetoleg olyan weboldalakat keressünk fel vásárlási szándékunkkal, amelyeket ismerünk és ahonnan már rendeltünk korábban. Jegyezzük meg a már felkeresett és megbízhatónak minosült online áruházakat.

Ismerjük meg mások véleményét!

Minden online áruház és vásárolni kívánt termék esetén érdemes elolvasni mások korábbi tapasztalatait. Amennyiben egy boltról, vagy termékről jellemzően negatívan nyilatkoznak a felhasználók, megfontolandó lehet elállni a vásárlási szándéktól.

Ne a kapott linken keresztül vásároljunk!

Egy remek ajánlat reményében ne a hirdetésre kattintva, illetve az e-mailben kapott linken keresztül adjuk le rendelésünket. Mindig keressük meg az eredeti weboldalon a terméket és onnan rendeljük meg azt.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Legyünk óvatosak a piaci áraktól jelentosen eltérő kínálatokkal. Gyakran a csalók kihagyhatatlan ajánlatokkal igyekeznek rávenni a felhasználókat az online vásárlásra, amely legtöbb esetben csak átverés, sok esetben pedig adatainkkal fizetünk az adott esetben nem is létezo termékekért.

Válasszuk az utánvétes fizetési módot!

Amennyiben módunkban áll, ne fizessük ki előre a terméket, hanem válasszuk az utánvétes fizetési lehetőséget, így csökkenthető annak kockázata, hogy kártyaadataink mások birtokába jutnak, vagy egy soha meg nem érkezo termékért fizetünk.

Ellenorizzük a termékeket!

Érdemes több forrás felhasználásával alaposan informálódni a megrendelni kívánt termékekről.

Óvatosan az online karácsonyi üdvözlőlapokkal!

Elofordulhat, hogy az online karácsonyi e-üdvözlolapok, vagy GIF formátumú animációk káros kódokat rejtenek magukban, ezért kerüljük az ilyen mellékletek megnyitását.

Ne posztoljunk arról, ha elutazunk!

Sokan utaznak el a téliszünet idejére síelni, vagy foglalnak le pár napot egy wellness szállodába. Ezekrol a tartós távvolétekrol ne osszunk meg információkat és ne osszuk meg tartózkodási helyünket, mert ezzel mások (pl.: betörők) visszaélhetnek.

Okoseszközök ajándékozása

Mielott okoseszközzel lepnénk meg szerettünket, gondoljuk át, hogy valóban szüksége van-e az adott készülékre. Járjunk utána az eszköz hordozta adatvédelmi kockázatoknak és tájékoztassuk róla az ajándékozottat.

Vigyázzunk a hamis webshopokkal!

A kiberbunözok a valós webshopok arculati elemeinek felhasználásával képesek olyan megtéveszto weboldalakat kialakítani, amelyek szinte teljesen úgy néznek ki, mint az eredeti.

Szerencsére árulkodó lehet az URL és a domain név, ezért figyeljünk arra, hogy ezek tartalmaznak-e extra karaktereket, elütéseket.

Kellemes és biztonságos karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Nemzeti Kibervédelmi Intézet