Hírek

Adventi Gyertyagyújtás Hajdúdorogon

2017. november 18. 11:25
Címkék: kulturális

Idén is elkezdődött Hajdúdorogon az immáron évtizedes hagyomány, az adventi gyertyagyújtás ünnepségsorozata. Ennek keretében a karácsonyt megelőző hat vasárnap estéin összegyűlünk városunk főterén, és lángra lobbantunk egy-egy gyertyát annak jelképeként, hogy megkezdődött a visszaszámlálás az év egyik legszebb ünnepéig. A koszorún lévő hat szál gyertya görögkatolikus hagyomány, ami jól példázza a hajdúdorogiak vallás iránti elkötelezettségét.

Az első szál gyertya meggyújtására 2017. november 12-én került sor. Most is, mint minden vasárnap több százan voltunk együtt a közös adventi koszorúnál. Dalanics Zoltán esperes-parókus atya ünnepi gondolataiban a karácsonyi ikon szereplőiről beszélt, majd ezt követően megáldotta a magyar görögkatolikusok adventi koszorúját, és meggyújtotta az első szál gyertyát. Az est folyamán a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolájának kórusa karácsonyi énekeket adott elő, és egy dal erejéig megemlékeztek a Szent László – évről is. Az ünnepség zárásaként püspökkenyérrel kínálták a jelenlévőket, amit mindenki jóízűen fogyasztott el.

Egy hét múlva a második gyertya meggyújtására kerül sor, ahol Nagy Gizella adventi gondolatait hallhatjuk, és a Hajdúdorogi Szivárvány Hagyományőrző Egyesület műsorát láthatjuk.

												P-PE.


A hírhez kapcsolódó galéria: