Hírek

Bronzkapuval állítottunk emléket a centenáriumnak

2012. december 06. 19:03
Címkék: közérdekű

A Hajdúdorogi Székesegyház főbejáratát hivatott díszíteni az a bronzból készíttetett emlékkapu, melyet 2012. december 2-án, a Hajdúdorogi Egyházmegye 100 éves fennállásának emlékére adtak át a település lakosainak nagy-nagy örömére. Leleplezésére ünnepi keretek között, templombúcsúval egybekötött Ünnepi Szent Liturgián került sor, melyet Kocsis Fülöp celebrált.

A mise kezdetén Dalanics Zoltán parókus úr egy-egy emlékplakettel köszönte meg a bronzkapu létrejöttében nyújtott közreműködését Sallai Géza képzőművésznek és a püspök úrnak, aki arra szólította fel hallgatóságát, hogy jártukban – keltükben álljanak meg csodálni ezt a beszédes ajándékot, mely Ádám teremtésétől a mennybemenetelig eleveníti meg a legszebb Bibliai történeteket. Példabeszédében rávilágított arra, hogy az általa megáldott ajtó szimbolikusan is nagy jelentősséggel bír, hiszen funkciójából adódóan hívogat, s mikor zárva találjuk, az számunkra legyen az előkészület ideje, hogy lélekben felkészülhessünk Isten szívünkbe fogadására. Nem habozhatunk hát, amikor azt kitárva találjuk, hiszen amikor az Úr hív bennünket, akkor nem maradhatunk tétlenek. Hangsúlyozta, hogy Hajdúdorognak is ajtóvá kell válnia, mely egy új korszakot, új életet nyit meg a görögkatolikusok, az egyházmegye, sőt nemzetünk számára is.

A mise zárásául a püspök atya körmenet keretében áldotta meg a megújult bejáratot, majd mirálás után a Szent Bazil Oktatási Központba invitálta a megjelenteket egy szerény, közös étkezésre.

Mosolygó Marietta

A hírhez kapcsolódó galéria: