Hírek

Egyre népszerűbb a hajdúdorogi csodanövény

2017. március 16. 06:06
Címkék: közérdekű

Két év tapasztalata alapján Fodor György hajdúdorogi batáta termesztő gazda azt vallja, hogy minden nehézség, kemény kétkezi munka ellenére is megéri batátát termeszteni a dorogi földben.

Hajdú-Bihari termesztés meghonosításában éllovas gazda tavaly még csak 2 ezer négyzetméteren termesztette a „csodanövényt”, ma már 5ezer négyzetméteren – 0,5 hektáron – serken édesburgonya a város határában, mintegy 2 ezer darab saját és 11 ezer tő lajosmizsei és ásotthalmi palánta elültetését követően. Tavaly az eső nehezítette meg a dolgunkat, ám a tövenkénti termésátlag várakozáson felüli 1,8 kilogramm, amely a kilós tőátlag mellett ad okot – és bőven teendőt is – a batáta-üzlet folytatására.

Folyik a gépesítés

Az előző évhez mérten bőven akadt teendő a fejlesztések tekintetében is. A legnagyobb kihívást a kétkezi munka kiváltása adta. Az édesapám jóvoltából sikerült olyan sorközművelő eszközt, illetve betakarításkor használatos batátakiemelő szerkezetet építeni mely jelentős, mintegy 30 százalékos idő- és energiamegtakarítást jelentett a batáta begyűjtése során. Szükség is volt rá, hiszen 13 tonnányi termény betakarításánál nagy könnyebbséget jelent – magyarázza a hajdúdorogi termelő.

A biznisz motorja a feleség lett

A batátatermelés hajdú-bihari úttörője tavaly nősülésre adta a fejét, így ez évtől a szülők segítsége mellett már a feleség is szerves résztvevője az üzletnek. A fiatal pár egységet alkotva segíti egymás munkáját. Míg a gazda az édesburgonya földön tevékenykedik, addig Adrienn az ügyes-bajos dolgokat intézi. Szervezi és irányítja az értékesítést, kóstolókat készít rendezvényekre, népszerűsíti a hajdúdorogi batátát. Neki köszönhető, hogy bőven akadt vevő és persze olyan vállalkozó szellemű ifjú gazda is, aki a termelőhöz hasonlóan belevágott a batátatermesztésébe.

Fodor György és felesége célja, hogy saját megélhetésüket biztosítva, ezáltal jövőjüket megalapozva fejlesszék vállalkozásukat segítve minden olyan őstermelőt, aki lát fantáziát a batáta meghonosításában itt, a keleti régióban. Jelenleg a palántanevelés jelenti a legnagyobb kihívást, de a megvalósítandó fejlesztések sorát gyarapítja a terménytároló építés és a gépesítés fejlesztése is. Távlati célkitűzésként a batátatermelő feldolgozóüzem létesítését tervezi.

													MA