Hírek

Futva emlékeznek a Hősökre!

2019. április 10. 08:20
Címkék: közérdekű

 Hajdú-Bihar megye 18 települését érintő váltófutással és ünnepi koszorúzásokkal emlékeznek meg 2019. május 27-31. között a megyében szolgáló katonák azon katonahősökről, akik életüket áldozták a hazáért. A Magyar Hősök Emléknapjához kapcsolódó programsorozaton a megemlékezések mellett katonai toborzó rendezvénnyel várják az érdeklődőket az érintett településeken.

 A Magyar Hősök Emléknapjának eredete egészen egy 1917-es törvénycikkre vezethető vissza, majd 2001-ben az Országgyűlés iktatta törvénybe a Magyar Hősök Emlékünnepét. Május utolsó vasárnapján országszerte megemlékezéseket tartanak, így tisztelegve azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól kezdve az 1848-49-es szabadságharc, az első és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom idején, egészen napjainkig megvédték az országot a külső ellenségtől.

Az idei évben a Magyar Honvédség debreceni katonai igazgatási központja ?Emlékfutás a Hősökért, Tavaszi Toborzó Hadjárat? elnevezésű váltófutást szervez 2019. május 27-31. között. Az ötnapos programsorozat keretében hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák ?körbefutják? a megyét, melynek során 17 koszorúzással egybekötött megemlékezésre és 16 toborzó rendezvényre kerül sor. Az esemény célja a hősökről történő méltó megemlékezés mellett a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a katonai hivatás, az önként vállalható katonai szolgálatformák bemutatása valamint a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatának erősítése.

A megemlékezéseken, illetve a hozzájuk kapcsolódó toborzó rendezvényeken a civil lakosság testközelből találkozhat a katonákkal, megismerheti mindennapjaikat, kézbe foghatja az általuk használt technikai eszközöket, melyek révén betekintést nyerhet a Magyar Honvédség életébe, feladatrendszerébe. A toborzó pontokon megismerhetik a katonai szolgálatvállalás különböző formáit, hiszen napjainkban az önkéntességen alapuló honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatói közé tartozik. A sereg a hivatásos és szerződéses szolgálat révén állandó munkaviszonyt tud kínálni, de azoknak is lehetőségük van részt venni ? tartalékos katonaként ? a honvédelmi feladatokban, akik tanulmányokat folytatnak, vagy rendelkeznek munkahellyel.

A katonai váltó 2019. május 30-án 09:45-kor érkezik Hajdúdorogra a Vasvári Pál téren található I. és II. világháborús magyar hősi emlékművekhez, ahol már 09:15-től katonai zenekar térzenéje, technikai eszközök bemutatója és katonai toborzó pont várja az érdeklődőket. A váltófutás 10:05-kor folytatja útját Hajdúböszörménybe és a város végét jelző tábláig a lakosság csatlakozhat a katonákhoz!

 

Smidróczki Róbert főhadnagy