Hírek

Gyertyafény és csengőszó, „a hitének leghűségesebb városban”

2010. december 02. 16:33
Címkék: kulturális

A Hajdúdorogi Karácsonyváró Ünnepségsorozat harmadik vasárnapján Platthy Iván tanár, nyugalmazott címzetes államtitkár lobbanthatta fel a városi koszorú harmadik gyertyájának lángját a Vasvári Pál téren.

Hajdúdorog Város Önkormányzata és a Jaczkovics Mihály Kulturális Alapítvány, mint a rendezvény szervezői az államtitkár úr érkezésének napját a görögkatolikus vallás és kultúra felelevenítésének, történelmünk értékeinek megőrzésére szentelték. Az adventi műsort megelőzően telt házas fórumot tartottak a Mészáros Károly Városi Könyvtárban „A Görög katolikus oktatás első gyertyája 20 év jegyében” címen, majd ünnepélyes keretek között került leleplezésre a dr. B. Papp János gimnáziumigazgatóról, Hajdúdorog díszpolgáráról készült dombormű.

A szitáló eső ellenére is csaknem ezer fő volt részese az együttemlékezésnek, melynek fényét az államtitkár úr jelenléte emelte. Platthy Iván 1989 és 1995 között a Művelődési Minisztériumban az egyházi ügyekkel foglalkozó főosztály vezetője, majd 1995 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatok címzetes államtitkára, míg 2005-től az Országgyűlés elnökének tanácsadója volt. Többek között neki is köszönhetjük, hogy visszakaptuk egyházi iskolánkat, illetve a lehetőséget, hogy megnyithatta kapuját a Görögkatolikus Gimnázium. Legutóbb 2006-ban, a Városnapon látogatott el hozzánk, hogy a „Ha Isten nem volna. Egyház és állam másfél évtizede a Magyar Köztársaságban” című interjúkötetét bemutassa.

Ez alkalommal ünnepi gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel, a várakozás jelentőségéről beszélt. Mind tudjuk, hogy a görögkatolikus vallás történelmében az advent más, mint a római katolikusoknál. Ők most gyújtották az első gyertyát, nálunk pedig már két hete elkezdődött a karácsonyt megelőző negyven napos böjt. E visszaemlékezés Jézus születéséhez kötődik. Eljövetelének várása, és az egymáshoz való hűség és tisztelet az, ami összetartja ezt a várost. Amikor először utazott Dorogra megismerhette, hogy mily nagy szerepet tölt be az itt élő emberek életében a görögkatolikus hit. Úgy gondolja, hogy ez a hit olyannyira áthatja a lakosságot, mely végett ennek a településnek is lehetne, sőt, kellene adni egy címet. Ahogyan Sopront a leghűségesebb városként ismerik, úgy Hajdúdorog a hitének leghűségesebb városa. Visszautalt a 110 évvel ezelőtt történtekre, a 43 hajdúdorogi a magyar nyelvű szent liturgiáért való római zarándoklatára, és X. Szent Pius pápa apostoli bullájára, mellyel megalakult a hajdúdorogi görögkatolikus püspökség.

Negyvenévnyi böjt után, húsz évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a rendszerváltás utolsó pillanatában a gyerekek oktatását a görögkatolikus egyházra bízzák. Akkor dr. B. Papp János és dr. Kiss Andor mellett még sok más ember kezdeményezte, hogy az államosítás előtt folyó szellemi élet tovább folytatódjon Hajdúdorogon. Szívből kívánta, hogy e hitéhez való hűség még több száz éven át tartson össze bennünket, mert olyan közösséget alkotunk, melyet minden kormánynak minden körülmények között tiszteletben kell tartania. Köszöntőjének befejeztével meggyújtotta az adventi koszorú harmadik szál gyertyáját.

A műsor Szironta Csengettyűegyüttes előadásával folytatódott. Egy 100%-ban magyar fejlesztésű hangszer segítségével Európában, sőt a világon is különleges hangzásvilág meghonosításán dolgozik immár hatodik éve a besnyői Szironta Csengettyűegyüttes. A formáció 2007-ben hozta létre Országos Csengettyűs Találkozó elnevezésű rendezvénysorozatát. Zenéltek már az Országház előtt, a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon. Repertoárjában 60-70 zenemű szerepel, ezekből kaptunk mi is egy kis karácsonyi ízelítőt méltó befejezéséül a napnak.

A szervezők ízletes sajtos kiflivel és forró teával kínálták didergő vendégsereget, ráadás finomságként egy-egy csokiból készült csengettyűt osztogattak. Az útravalót ezúttal is a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dolgozói készítették.

Mosolygó Marietta

A hírhez kapcsolódó galéria: