Hírek

Hajdúdorogi családok a történelem viharában

2017. október 11. 09:44
Címkék: kulturális

A Hajdúdorogi Értéktár napján az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Repülőműveleti Főnökség ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetője volt a Mészáros Károly Városi Könyvtár vendégelőadója október 5-én, csütörtökön. A megjelenteket Jeles Erzsébet könyvtárigazgató köszöntötte, majd Bódi Erika a könyvtár munkatársa olvasott fel részletet Illyés Gyula: Ki a magyar című tanulmánykötetéből.

Lázár Tibor Zoltán őrnagy „Hajdúdorogi családok a történelem viharában” című előadásában a XVIII-XIX. századi adóösszeírásokban található családok neveit, tulajdonviszonyait, a befizetett adók összegét ismerhettük meg levéltári anyagok alapján. Kutatásai során talált olyan listákat, amelyekben a családoknál található fegyvertípusokat, és azok állapotát írták össze, valamint ezen hivatalos iratok alapján az akkori hajdúdorogi lakosok származására is lehetett következtetni.

Az előadás végén Csige Tamás polgármester mondott köszönetet Lázár Tibor Zoltánnak a tartalmas és tényfeltáró előadásáért. A jelenlévők a rendezvény zárásaként egy tanulságos rövidfilmet, „DNS utazás” címűt tekinthették meg.

								Mészáros Károly Városi Könyvtár


A hírhez kapcsolódó galéria: