Hírek

Hőségriadó

2019. június 12. 07:54
Címkék: közérdekű

H I R D E M É N Y

 

A Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal értesíti a lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásai figyelembevételével az országos tisztifőorvos

2019. június 12-én (szerda) 00.00 órától, 2019. június 16-án (vasárnap) 24.00 óráig

az ország egész területére vonatkozóan

III. fokú hőségriasztást adott ki.

 Az előrejelzési adatok alakulásának függvényében esetlegesen szükségessé váló hosszabbítására is sor kerülhet, ennek hiányában a riasztás 2019. június 16-án (vasárnap) 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

 Figyelemmel a magas egészségkárosodási kockázatra, az alábbi tanácsokat szíveskedjenek figyelembe venni napi tevékenységük során:

 -        A forró napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsék otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! A szabadban tartózkodók lehetőség szerint húzódjanak árnyékos helyre.

-        Nagy melegben zuhanyozzanak langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Forró napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

-        Lehetőleg éjjel szellőztessenek!

-        Ne hagyjanak gyermekeket, vagy állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

-        Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

-        Csökkentsék a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezzék a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdjék el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

-        Fogyasszanak rendszeresen, sok folyadékot, a közlekedés ideje alatt is tartsanak maguknál ivóvizet, vagy ásványvizet.

-        Ne fogyasszanak olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz, mert ezek fokozzák a szomjúságérzetet és még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

-        Könnyű, világos színű, bő szabású pamut alapanyagú ruhát hordjanak a forró napokon.

-        Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

-        A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védjék magukat!

-        Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű ? a szokásosnál legalább egy literrel több - folyadékot a forró napokon.

-        A közlekedés résztvevőinek felhívjuk a figyelmét a hő stressz és baleseti kockázataira: a járművezetők reflexei tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, ezért a meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsák be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani, a gépkocsiban utazók részére vigyünk - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot.

 Díjmentesen hívható segélyhívó számok:   112 ? általános segélyhívó

                                                                     104 ? mentők

                                                                     105 ? tűzoltóság

                                                                     107 ? rendőrség

 

Hajdúdorogi Orvosi Rendelő                      06-52/389-644

 H a j d ú d o r o g , 2019. június 12.

                                                                                                Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal