Hírek

Hőségriasztás

2021. július 26. 16:07
Címkék: közérdekű
Frissítve: 2021. július 26. 16:08

HAJDÚDOROGI POLGÁRMESTERI HIVATAL

4087 Hajdúdorog, Tokaji út 4. sz.

Tel.: /52/ 572-135, Fax: /52/ 572-136

 

H I R D E T M É N Y

 

A Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal értesíti a lakosságot, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásai figyelembevételével

 

2021. július 26-án (hétfő) 12.00 órától, 2021. július 30-án (péntek) 24.00 óráig

az ország egész területére vonatkozóan

III. fokú hőségriasztást adott ki.

 

Az előrejelzési adatok alakulásának függvényében esetlegesen szükségessé váló hosszabbítására is sor kerülhet, ennek hiányában a riasztás 2021. július 30-án (péntek) 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Városi Strandfürdő hosszabbított nyitvatartással, 20.00 óráig várja a kedves vendégeit.

 

Figyelemmel a magas egészségkárosodási kockázatra, az alábbi tanácsokat szíveskedjenek figyelembe venni napi tevékenységük során:

 

-       A forró napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat - ha megtehetik - töltsék otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában. A szabadban tartózkodók lehetőség szerint húzódjanak árnyékos helyre.

-       Nagy melegben zuhanyozzanak langyos vagy hideg vízzel akár naponta többször is! Forró napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

-       Lehetőleg éjjel szellőztessenek!

-       Ne hagyjanak gyermeket, vagy állatot (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

-       Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

-       Csökkentsék a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezzék a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdjék el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

-       Fogyasszanak rendszeresen, sok folyadékot, a közlekedés ideje alatt is tartsanak maguknál ivóvizet, vagy ásványvizet.

-       Ne fogyasszanak olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz, mert ezek fokozzák a szomjúságérzetet és még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

-       Könnyű, világos színű, bő szabású pamut alapanyagú ruhát hordjanak a forró napokon.

-       Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

-       A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védjék magukat!

-       Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű - a szokásosnál legalább egy literrel több - folyadékot a forró napokon.

-       A közlekedés résztvevőinek felhívjuk a figyelmét a hő stressz és baleseti kockázataira: a járművezetők reflexei tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, ezért a meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsák be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani, a gépkocsiban utazók részére vigyünk - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot.

 

Díjmentesen hívható segélyhívó számok:       

112 - általános segélyhívó

104 - mentők

105 - tűzoltóság

107 - rendőrség

 

Hajdúdorogi Orvosi Rendelő                          06-52/389-644

 

H a j d ú d o r o g , 2021. július 26.

 

Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal