Hírek

Közmeghallgatás 2017

2017. február 09. 21:09
Címkék: közérdekű

Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2017. február 3-án 17 órakor tartott Közmeghallgatást a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI dísztermében. A közmeghallgatáson három napirendi pontot tárgyaltak meg jelentős lakossági érdeklődés mellett.

Csige Tamás polgármester a 2016-ban elért eredményekről és az önkormányzat vagyonáról szóló beszámolóval kezdte tájékoztatóját. Elmondta, hogy az elmúlt esztendőben számos felújítás történt meg önerőből. A Mozi udvara új térkőburkolatot kapott, a városközpontban új parkolóhelyeket és sétálóövezetet alakítottak ki, a köztemetőben járdát építettek és a csapadékvíz-elvezető rendszer is elkészült a Hunyadi utcán. A polgármester számos önerős beruházásról számolt be – többek között - a Skate pálya, a Hajdúdorog-Hajdúnánás közötti kerékpárút, a volt Fogorvosi rendelő és a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI mosdóinak felújításáról is szólt. Elmondta ugyanakkor, hogy megújult a Strandfürdő rendezvénytere, a kempinget bővítették, illetve a régi gáztalanító berendezés cseréje is megtörtént. Az érdeklődők tájékoztatást kaptak a belterületi utak aszfaltozásáról és útalapok építéséről is.

A polgármester ismertette a START közfoglalkoztatási programban végzett munka eredményeit, részletesen beszámolva a Növénytermesztési programban termelt javakról (koktélparadicsom, kukorica, búza, uborka, fűszerpaprika).

Az eredmények bemutatását a 2017. évi költségvetés tervezet bevételeinek és kiadásainak összehasonlítása követte az előző év adataival. A városvezető örömét fejezte ki, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is takarékos és stabil költségvetés-tervezetet sikerült előkészíteniük. Így arról számolt be, hogy a 2015-16-os évek maradványértékéhez hasonlóan idén közel 300 milliós maradvánnyal számolhatnak.

Csige Tamás a második napirendi pont keretében a 2014-2020 Európai Uniós forrásokból megvalósítandó fejlesztésekről tájékoztatta a megjelenteket. A benyújtott pályázatok között szerepel a Városközpont (főtér, parkolók, városháza, rendőrség, játszótér, kondi park) kialakítása; a Kórház és Méntelep úti Óvodák felújítása; belterületi vízrendezés; ipari terület és kerékpárút fejlesztése; valamint a külterületi dűlőutak felújítása is. Az önkormányzat az alábbi beruházásokra nyújtott be pályázatot: Polgármesteri Hivatal külső- és belső felújítására, Görögh Péter Szociális Központ eszközbeszerzésére, két új háziorvosi rendelőhelyiség kialakítására, valamint a Helytörténeti Gyűjtemény épületének energetikai korszerűsítésére. Az előkészítés alatt álló pályázatok között szerepelnek: egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása önkormányzati intézmények konzorciumában, a közművelődési intézményeket érintő infrastrukturális fejlesztések, csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszerhez, ingatlanok kialakítása önálló lakhatás céljából. Továbbá pályázatot nyújt be az önkormányzat a Románia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül.

Az önkormányzat – egyebek mellett - a további beruházásokat, fejlesztéseket tervezi megvalósítani egyéb támogatási forrásból: szociális bérlakás program házvásárlásai, bűnmegelőzési projekt megvalósítása, csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése, közműtérkép frissítése, Hajdúdorog tanyás térségének közvilágítás kialakítása, Móra Ferenc Általános Iskola és AMI konyhájának és tornatermének felújítása, bentlakásos otthon kialakítása, sportcsarnok építése és sportpark létesítése, járdák, utak állagának megóvásához eszközök beszerzése, közfoglalkoztatási programok eszköz felújítása, valamint a gyepmesteri telep kialakítása.

A közmeghallgatás harmadik napirendi pontjában a megjelentek kérdéseire, felvetéseire válaszolt Csige Tamás.

A lakosok a strandfürdő kerítésének felújítását, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését vetették fel megoldandó problémaként. Kérdést tettek fel az éjszakai, orvosi ügyeleti ellátással kapcsolatban, illetve felhívták a figyelmet az utak állapotára.

Csige Tamás polgármester úr a feltett kérdések megválaszolását követően a közmeghallgatást lezárta.

													MA


A hírhez kapcsolódó letölthető dokumentumok:


A hírhez kapcsolódó galéria: