Hírek

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján

2017. október 26. 22:45
Címkék: közérdekű

A Görögkatolikus Székesegyházban Dalanics Zoltán esperes-parókus celebrált panachidát az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért 2017. október 23-án, mellyel kezdetét vette a városi ünnepség.

A panachidát követően az emlékezők átvonultak a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dísztermébe, ahol a Himnusz közös eléneklése után Simon Istvánné köszöntötte a megjelenteket majd kérte fel Kerékgyártó Imrét, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség világi elnökét ünnepi beszédének megtartására.

Az elnök úr meggyőződéssel vallotta, hogy az ’56-os forradalom nem volt hiábavaló, hiszen 1989. október 23-án a magyarországi rendszerváltás egyik legfontosabb aktusaként került sor a Magyar Köztársaság kikiáltására a Parlament épülete előtt. Hangsúlyozta, hogy „egy nemzeti ünnep soha nem önmagáért való. Népünk nemzeti összetartozását ünnepelhetjük és ez ma is legalább annyira időszerű, mint 1956-ban volt. Felidézve a MEFESZ követeléseit ma már örülhetünk, hogy nem idegen elnyomók döntenek mindennapjainkról és egy szabad országban élhetünk, ahol szabad választásokon dönthetünk országunk sorsáról, ahol mindenki szabadon vállalkozhat és ahol vallásunkat is szabadon gyakorolhatjuk. Bátorság, Függetlenség, Szabadság, Összetartás. Ezek azok az értékek, amiket összekapcsolhatunk október 23-ával, és napjainkban is szükségünk van ezekre az értékekre.”

A múlt történelmi eseményeit felelevenítő műsorral készültek a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolás tanulói, előadásukban zenés irodalmi összeállítás elevenedett meg a színpadon Péntek-Pálóczi Enikő magyar szakos tanárnő koordinálásával.

A településen 2014 óta hagyomány, hogy az október 23-ai ünnepség keretében Polgármesteri Elismerő Oklevél adományozására kerül sor, melyet az a személy vehet át, aki tettrekészséggel és elkötelezettséggel sokat tett a település közbiztonsága érdekében, szolgálva ezzel a közösség érdekét.

2017-ben Csige Tamás polgármester úr az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Polgármesteri Elismerő Oklevelet adományozott Gergely Istvánnak, a Hajdúdorogi Görög Demeter Polgárőrség tagjának fokozott járőrszolgálatban végzett példaértékű tevékenységéért, a lakosság biztonsága érdekében végzett munkájáért, valamint közrendbiztonsági, vagyonvédelmi feladatokban való aktív részvételéért.

Az ünnepi műsort követően a szervezők útravalóul a Görög Demeter Művelődési Ház dolgozói által készített kicsi, ’56-os zászlót nyújtottak át minden kedves megjelentnek, melyet az 1956-os emlékkő talapzatánál helyezhettek el.

Korhű Csepel gyártmányú gépjármű mögött felsorakozva érkeztek meg a fáklyás felvonulók a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola falán elhelyezett emléktáblához, ahol Pogácsás György alpolgármester úr koszorú elhelyezésével emlékezett meg az 1956-os Hajdúdorogi Forradalmi Bizottság megalakulásáról.

A Vasvári Pál térre érve a városi ünnepségen Pogácsás György emlékező beszédében elmondta: „mi magyarok hatvanegy éve teljes függetlenséget, demokráciát, szabad sajtót, magasabb béreket, független bíróságot akartunk és egy olyan kormány és hatalom ellen tüntettünk és harcoltunk, amely nem az emberekért, hanem az emberek ellen kormányzott. 1956-ban változást akartak! – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, hogy 2017-ben újra ilyen kormány van hatalmon Magyarországon. Újságot tiltanak be, népszavazást akadályoznak meg, az oroszokkal kokettálnak. A központi pártpropaganda útján meg akarják mondani mindenkinek, hogy mit gondoljon és mit mondjon. Az emberek elégedetlenek, sokan közülünk nélkülöznek, és sokan úgy gondolják, hogy nincs saját és családjuk jövője Magyarországon biztosítva. A történelem ismétli-e vajon önmagát? Ugyanazok az eszmék érvényesek-e ma is? Van-e közöttünk egy Nagy Imréhez hasonló demokratikusan gondolkodó baloldali vezető, aki újra hirdeti az ’56-os jelszavakat? – tette fel a kérdést az alpolgármester.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján Csige Tamás polgármester, Kranyik László és Pogácsás György alpolgármester néma főhajtás mellett lobbantotta lángra az ’56-os Emlékkő talapzatán elhelyezett piros-fehér-zöld mécsesek gyertyáit.

A szózat elhangzását követően az emlékezés virágait elsőként Hajdúdorog Város Polgármesteri Hivatala és Önkormányzata nevében Csige Tamás polgármester úr, valamint Kerékgyártó Imre, a Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályvezetője helyezte el, majd őket követve rótták le tiszteletüket az alábbi intézmények, szervezetek képviselői:

 • Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal – Hajdúböszörményi Járási Hivatal
 • Hajdúdorogi Rendőrőrs
 • Hajdúdorogi Egyesített Napközi Otthonos Óvodák, valamint a GAMESZ
 • Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskola
 • Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 • Hajdúdorog Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata
 • Mészáros Károly Városi Könyvtár valamint a Honismereti és Városvédő Egyesület
 • Görög Demeter Művelődési Ház
 • Görögh Péter Szociális Központ valamint a Hajdúdorogi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
 • Magyar Szocialista Párt Hajdúdorogi Szervezete
 • Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt Helyi Szervezete
 • Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú-Sansz Humánszolgáltató Nonprofit Kft.
 • 1956-os Vitézi Lovagrend
 • Egyetértés Coop Zrt.
 • Hajdúdorogi 2002 Építőipari Kft.
													MA


A hírhez kapcsolódó galéria: