Hírek

Nyár a télben

2017. március 08. 20:35
Címkék: kulturális

A rideg időjárás sem vethetett gátat annak a jókedvnek, mely február 11-én áradt az Akácos Út Nótaklub már hagyománnyá vált nótaestjén. Ezúttal kilencedik alkalommal került megrendezésre a mozi épületében, ahol a Görögh Demeter Művelődési Ház dolgozói és a nótaklub tagjai az idén is telttázas sikerrendezvényt nyújtottak át a nótakedvelők számára. A színvonalas, kellemes hangulatú estét nem csupán városunk lakói várták kíváncsian, hiszen több néző érkezett hozzánk Hajdúnánásról, Hajdúböszörményből, Hajdúszoboszlóról, Nyíregyházáról, Budapestről, Újszentmargitáról és Sopronból is. Így velük együtt örülhettünk, nem csupán annak, hogy egy ilyen nagyszerű csoport működik városunkban, hanem egy igazán tartalmas, vidám délutánnak és estének is.

Az Akácos Út Nótaklub ez alkalommal is szívvel-lélekkel készült a közös ünneplése és izgatottan várta, hogy közönségének végre átnyújthassa zenei ajándékát. Ahogyan már azt évről-évre megszokhattuk, a nótaklub tagjai idén is neves és kedvelt vendégeket hívtak meg, így ismét igazán nívós művészsereg garantálta a kellemes szórakozást. A fellépő énekesek Szabó Eszter, Drágán Lajos és Zámbó Irénke voltak és természetesen a hajdúdorogi csoport énekesei. Sajnálatos módon Fodor Sándor betegség miatt kénytelen volt lemondani fellépését. Az énekeseket Maczó György cimbalmon, Vadászi Győző bőgőn, Horváth Tibor brácsán, valamint Botos Lajos prímás kísérte.

Az est házigazdáját, az Akácos Út Nótaklubot senkinek nem kell bemutatnom. Nincs hajdúdorogi, aki ne ismerné őket, mindez pedig nem véletlen. Igazán büszkék lehetünk rájuk, hiszen elég csupán nagyvonalakban ismernünk eddigi útjukat, minden siker, eredmény magáért beszél. A zene, a nóta szeretete, a lelkiismeretes munka, a szoros barátságok mind-mind hozzásegítették a nótaklubot, hogy a minőséget szem előtt tartva amatőrként is egy fényes pályát járjanak be. Szinte minden énekese elmondhatja magáról, hogy a zene iránti vonzalma a szüleinek köszönhető, a zene szeretetét már az anyatejjel magába szívhatta. Egy-két generációval ezelőtt még a hétköznapok szerves része volt a dal, a nóta, s az emberek nem csupán a lakodalmak, disznótorok alkalmával nótázgattak, hanem akár munkavégzés közben is, saját örömükre. A mai napig így van ezzel a hajdúdorogi csoport tíz énekese.

A nótaklub 2008-ban alakult egy megyei csoportos nótaversenynek köszönhetően, melyet nagy meglepetésre már az első alkalommal meg is nyert. Sőt a következő két évben szintén ők hozhatták haza az első helyezettnek szánt kitűntető díjat. Számos fellépésen vannak túl, kivétel nélkül nagy sikerrel mutatkoznak be mind hazánkban, mind külföldön és több versenyt megnyertek már. Munkájuk méltó elismeréseként 2016-ban átvehették a Hajdúdorog Városért Emlékérmet. Tagjai név szerint: Oláh László, Papp György, Görögh László, Urgyán Imre, Miska Béla, Dankó Mihály, Domokos János, Szilágyi János, Szabados István, Dr. Zeleni Ferenc. Az Akácos Út Nótaklub életre hívója, szíve-lelke és mozgatórugója Papp György, aki zenei elkötelezettségével, sajátos humorával, a közösségért való tenni akarásával jelentős színfoltja városunknak.

A csoport általában alföldi népdalokkal, baka nótákkal lép fel. A magyar nóta egyéni szerzők által írt műdal, keverednek benne a népzenei és műzenei elemek, valamint a szóbeli és irodalmi nyelv. Eredetileg nótának a magyar verbunkos zenét nevezték, a mai értelmezésben a magyar nóta a 19. század második felének magyar népdalt utánzó dalműfaja. E műfajnak szerelmesei Akácos Út Nótaklub tagjai, s a hobbi éneklést túlszárnyalva már-már profi előadóként állnak színpadra. Erről többször megbizonyosodhattunk az est során, melyet nem volt könnyű ülve végighallgatni, a széksorok alatt szinte minden láb ritmust járt.

Az est professzionális művészei Szabó Eszter és Drágán Lajos, akik nem csupán a színpadon, de az életben is párjai, társai egymásnak. A nótaest során több alkalommal bebizonyították, hogy külön-külön is tehetséges, sokat látott és tapasztalt előadók, s együtt igazán nagyszerű párost alkotnak. Bejárták nem csupán Európát, de vendégszerepeltek már az Egyesült Államokban és Kanadában. Szabó Ezster énekelt már a komoly- és könnyűzene minden ágában, hallhattuk az István a király és a Dzsungel könyve című előadásokban. 1992. óta egyik énekese a Cifraszűr Folklór Együttesnek. A Sárrétudvari Nótakör alapítója, a Vörös Sári Magyarnóta Egyesület elnöke és a Kabai Nótaklub egyik művészeti vezetője. Több televízió- és rádióműsorban szerepelt már. Párja, Drágán Lajos Életműdíjas nótaénekes, aki dalénekes, nótaszerző és zenész is egy személyben. A Szép szemű a szeretőm című csárdása III. helyezést ért el a 2002-es Nótaolimpián. A Cifraszűr Folklór Együttesnek 1994-től tagja, műsorukkal bejárták Európa számos országát. A Vörös Sári Magyarnóta Egyesület, és a Kabai Nótaklub művészeti vezetője. Érdekes adalék, hogy Drágán Lajos hajdúdorogi gyökerekkel is rendelkezik. Az est talán legmeghatóbb pillanatát neki köszönhetjük, hiszen több zsebkendő előkerült, amikor elénekelte az Apuka, gyere haza című dalt.

Az est másik fénypontja Zámbó Irénke volt, akiért jónéhány évvel ezelőtt sok hajdúdorogi izgult a televízió előtt. Számára az 1965-ös Ki mit tud? sikeres szereplése hozta meg az igazi elismerést. Sík Olgától is tanulhatott, több országban lépett már fel, turnézott a Budapesti Nagycirkusszal is, több száz előadást éltek meg együtt. Sokak szerint előadónak születni kell, ez Zámbó Irénke esetében is helytálló, hiszen lényében is csupa derű és csupa dal. A nótaesten nagyszerű hangulatot teremtett, tehetsége ennyi év után is sugárzik és elér a közönség lelkéig.

A fergeteges hangulatú nótaest maratoni hosszát a közönség nem érezte kétszer két órának, hiszen minden pillanata adott valamilyen élményt, értéket. Valójában felkészült művészek, lelkes, vidám énekesek és zenészek örömünnepe volt ez. A szünetben pogácsával és borral vendégelték meg a hálás közönséget, akik az est végén feltöltődve, vidáman indulhattak haza.

Városunkban jócskán élnek nótakedvelők, hiszen a rajongói tábor mellett igencsak népes a rendezvény támogatói tábora is. Az Akácos Út Nótaklub hálás köszönetet mond az alább felsoroltak nagylelkű támogatásáért:

 • Szabados György Kölesföldi Pálinkafőzde Kft.
 • Papp Mihályné Erzsike
 • Mislovics Andrea képviselő
 • Hajdú János
 • Orosz János vállalkozó
 • Szabó Mihály vállalkozó
 • Szabó Miklós vállalkozó
 • Kovácsné Szilágyi Marika vállalkozó
 • Tóth István vállalkozó
 • Román Sándor vállalkozó
 • Tihanicsné Fodor Ilona, az Aegon Biztosító partnere
 • Fehér László vállalkozó
 • Kollár Miklós vállalkozó
 • Tóthné Nagy Tünde vállalkozó
 • Urgyán Róbert vállalkozó
 • Nimród Vadásztársaság
 • Fodor Sándor vállalkozó
 • Kranyik László alpolgármester
 • Dr Orosz Erika vállalkozó
 • Őszidő Kulturális Egyesület
 • Orosz István képviselő
 • Szabó László Fotó-Videó
 • Görögh család
 • Fodor György
 • dr. Zeleni Ferenc képviselő
 • Szilágyi Sándor vállalkozó
 • Tóth Mihály képviselő
 • Fodor Antal vállalkozó
 • Simon Zoltán képviselő
 • Orosz Imre képviselő

Ha valakinek kedve támadt az énekléshez és szeretne csatlakozni az Akácos Út Nótaklubhoz, boldogan fogadják majd. A sikeres felvétel egyetlen feltétele a jó hangon kívül: valamivel fiatalabb legyen, mint a jelenlegi tagok.

Több kutatás támasztja már alá, hogy az emberi szervezetre csodás hatással van a zene és az ének. A rezgések, a dallamok hatására és az így elért jókedvnek kösznöhetően felgyorsul a gyógyulás folyamata és erősödik az immunrendszer. Ha télen egy kis jókedvre és immunerősítésre vágynak, jöjjenek el jövő februárban a tizedik nótaestre! Biztosíthatom Önöket, hogy páratlan élményben lesz részük!

					Szabó-Rékasi Mónika, a nótaest műsorvezetője


A hírhez kapcsolódó galéria: