Hírek

Polgármesteri tájékoztató

2020. május 26. 06:17
Címkék: közérdekű

Tisztelt Hajdúdorogiak!

 

Az elmúlt hónapok mindannyiunk életében jelentős változásokat hoztak. Ez az embert próbáló időszak sok mindenre megtanított bennünket: figyelni egymásra, óvni saját és embertársaink egészséget. 

Engedjék meg, hogy elsőként köszönetet mondjak a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt tanúsított együttműködésükért. Hálás köszönet azoknak, akik munkájukkal, felajánlásukkal segítették városunk járvány elleni védekezését.

Intézményeink dolgozóinak és önkénteseink szorgalmának köszönhetően a napokban befejeződött a szájmaszkok varrása. Áldozatos tevékenységük eredményeként minden hajdúdorogi lakos részére biztosítottuk a védőeszközt. 

 Május 5-én Hajdúdorogon újra megnyitotta kapuit a városi piac. Ne feledjük: 6 és 9 óra között az időskorúak, 9 óra után pedig a 65 év alattiak intézhetik bevásárlásukat a piacon!

A kisgyermekes családok legnagyobb örömére május 16-án megnyitottuk a játszóteret, az extrém sportok rajongói pedig ismét birtokba vehették a skate pályát. A két létesítmény használatára vonatkozó szabályok a bejáratoknál kifüggesztésre kerültek.

 Május 18-tól a mindenkire kötelező érvényű egészségügyi szabályok betartása mellett újabb könnyítő intézkedések léptek életbe:

- Templomaink ismét látogathatóak, az egész országban megtarthatóak az istentiszteletek.

- A kávézók, presszók és a vendéglátóhelyek belső zárt tereiben is megengedett az ott tartózkodás.

- Az esküvők maximum 200 fő részvételével június 1-től megrendezhetőek.

 

Kedves Városlakók!

 

Magyarország Kormánya a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően május 20-án újabb rendelkezéseket hozott, melyek a következőek:

 - Az óvodák és bölcsődék normális működési rendre térnek vissza, tehát külön igazolás nélkül fogadnak gyerekeket. A döntés értelmében az Egyesített Napközi Otthonos Óvodák tagintézményei, az egyházi fenntartású óvoda és a városi bölcsőde május 25-től, hétfőtől ismét megnyitja kapuit. Az intézmények a nyári időszakban két hétre állhatnak le.

- A tanév hossza nem változik, a digitális oktatási rend annak végéig, azaz június 15-ig érvényben marad.

- Június 2-tól megváltozik a gyermekfelügyelet rendje: a tanulókat az oktatási intézményeknek külön igazolás nélkül fogadniuk kell. A felügyeletben résztvevők számára június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, a tanulást támogató tevékenységek szervezendőek. Június 16-26. között a következő tanévre való felkészítésre kerülhet sor.

- Intézményi hatáskörben - az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett - nyári táborok szervezhetőek. Célunk megkönnyíteni a gyermekek szünidei elhelyezésének nehézségeit, ezért a megszervezésre kerülő hajdúdorogi táborok időpontjait összehangoljuk.

- Az iskolákban június 2-tól engedélyezett a pedagógusok és tanulók oktatási célú találkozása, kiscsoportos konzultációk, egyéni felkészítések formájában, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

- A felügyelet alatt lévő gyermekek számára június 26-ig a tanév során alkalmazandó szabályok szerint kell az étkezést biztosítani, június 29-től pedig a nyári szünetben alkalmazandó rend lép életbe.

- Az adott végzős osztályok számára, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőző módon a ballagás és a tanévzáró is megszervezhető.

 

2020. május 22-én ismét összehívtam a krízistanács résztvevőit, hogy az elmúlt időszak tapasztalatait, történéseit átbeszéljük, valamint a jövőbeni kihívásokról egyeztessünk. Az ülésen elhangzottak alapján megállapítható, hogy Hajdúdorog példásra vizsgázott a koronavírus-járvány elleni védekezésben, köszönhetően annak a folyamatos szakmai munkának, együttműködésnek, amely a város vezetése, az intézményvezetők és a feladatellátásban résztvevők között zajlott. Mindehhez természetesen a lakosság jogkövető magatartására, türelmére és megértésére is nagy szükség volt. Köszönet érte!

Ma már az enyhítések időszakát éljük, de ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott hónapok történéseire, tudjuk jól, hogy mindannyiunk életében lemondásokkal és áldozatvállalásokkal teli hónapokat hagyunk magunk mögött. Örömteli dolog, hogy településünkön továbbra sincs pozitív teszttel igazolt koronavírussal fertőzött beteg.

Hangsúlyozom, hogy a veszélyhelyzet továbbra is fennáll. A vírus elleni védekezés első szakaszát sikeresen zártuk, így fegyelmezettségünket megtartva hittel és reménnyel tekinthetünk a jövőbe.

Hálásan köszönöm minden hajdúdorogi lakos együttműködését, türelmét, megértését és kitartását ebben a mindenki számára rendkívül nehéz időszakban.

 

Vigyázzunk magunkra és egymásra! Jó egészséget Hajdúdorog!

 

Horváth Zoltán

polgármester

 

Hajdúdorog, 2020. május 22.