Hírek

Székelyudvarhely képekben

2011. január 22. 07:43
Címkék: kulturális

Az erdélyi magyarság egyik fellegvárához kerülhettek közelebb mindazok, akik 2011. január 20-án ellátogattak a Görög Demeter Művelődési Ház kiállítótermébe és részt vettek a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére rendezett programsorozat nyitórendezvényén.

Az ünnepség hangulatát a méltán híres és népszerű Bocskai Népzenei Együttes szereplése tette igazán különlegessé. Szíves közreműködésekkel zendült fel Kölcsey Ferenc Himnusza, a Székely Himnusz és az est zárásaként számos közismert székely-magyar ének.

Az országhatáron kívül is ünnepelnek a nyelvüket őrző elszármazott magyarok. Közülük üdvözölhettük most körünkben székelyudvarhelyi vendégeinket, akik azért is kedvesek a szívünknek, mert a két várost hosszú évek szoros barátsága fűzi össze. Látogatóink nem érkeztek üres kézzel, elhoztak településünkre egy példátlan kiállítási anyagot, melyben életképeken keresztül megismerhetjük lakókörnyezetüket.

Kölcsey 1828. január 22-én fejezte be leghíresebb művét, ezt a napot 1989 óta tartjuk a Magyar Kultúra Napjának, mely, „ha nem is nemzeti ünnepünk, ám tagadhatatlanul egy nemzet ünnepe” - vallja Csige Tamás Hajdúdorog polgármestere. Számos alkalommal hallja, hogy nem vagyunk elég büszkék magyarságunkra. Mi néha egyenesen azt gondoljuk, hogy nincsenek is igazi hagyományaink, mert mindennapi életünk során elrohanunk mellettük. Ki kell nyitni szemünket, meg kell látunk kultúránk számos rétegét, különösképpen az egymásban lévő értékeket. Akkor járunk jó úton, ha a magyar kultúra minden szegmensét megpróbáljuk megismertetni, megszerettetni. Ezen fáradozik egész Magyarország, és mi büszkék lehetünk arra, hogy nekünk minderre egyetlen alkalom nem is elég, hiszen bemutatásukra három napot is szentelünk.

A tárlatot Jakab Áron Csaba Székelyudvarhely város önkormányzati képviselője nyitotta meg. Köszönetet mondott a szeretetteljes vendéglátásért és fogadtatásért. Meggyőződése, hogy a testvérvárosi és a baráti összeköttetésekben a gazdasági és a kulturális szempontok mellett a személyes kapcsolatoknak is érvényesülniük kell. Bízik benne, hogy a most látható gyűjtemény meghívóként fog szolgálni és az érdeklődők kedvet éreznek majd ahhoz, hogy személyesen is ellátogassanak Székelyudvarhelyre.

A kiállítás megtekinthető február 4-ig, hétköznapokon 8-18 óráig.

Mosolygó Marietta

A hírhez kapcsolódó galéria: