Hírek

Szent Mihály napi vigasság a Bekecs Néptáncegyüttessel

2017. október 04. 19:47
Címkék: kulturális

Október elsején őszköszöntő Szent Mihály napi vigasságokat tartottak „Itthon vagy, Magyarország szeretlek” címmel a Hajdúdorogi Mozi vetítőtermében. A megjelenteket Csige Tamás polgármester köszöntötte, aki elmondta: ma egy olyan táncos hagyatéknak lehetünk szemtanúi, ahol emberek álmai tudnak megvalósulni és ritka, hogy nem anyagiakban testesül meg, hanem az önmegvalósításban. Fontos, hogy önmagunknak és másoknak is be tudjuk mutatni milyen értékek vannak kis hazánkban - tette hozzá. A település vezetője egyúttal az Idősek világnapja alkalmából köszöntötte a jelenlévő nyugdíjasokat, jó egészséget és hosszú boldog esztendőt kívánva.

A művelődési ház igazgatója, Simon Istvánné mutatta be a nézőknek a gazdag néptánchagyományú, Hajdúdorog testvértelepülésének együttesét. A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes a helyi táncok és néphagyományok bemutatására mellett más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra – fogalmazott a műsor moderátora.

A Szent Mihály napi vigasságok a helyi hagyományőrző közösségek csoportjainak bemutatótáncaival indult, az Őszidő Kulturális Egyesület Hajdúsági néptáncot, a Szivárvány Hagyományőrző Egyesület tánckara pedig Kunsági táncot mutatott be.

Az est folytatásaként az Esszencia című műsorukat tárta közönség elé a Bekecs Néptáncegyüttes, előadásukban hangsúlyt kaptak a ritkán látható, hallható táncok, dallamok. Műsoruk célja - a nézők szórakoztatása mellett - a tiszteletadás elődeik és a népművészet kiemelkedő falusi alkotói előtt. Az Antal Áron koreografálta Esszencia repertoárjában fellelhető volt a mezőmadarasi és feketelaki tájegységek tánca, ugyanakkor kalotaszegi népdalok is felcsendültek az előadás során. Az est folyamán bemutatott énekes-táncos produkciót a nézők vastapssal jutalmazták.

											 MA


A hírhez kapcsolódó galéria: