Hírek

Szépül a város

2010. június 14. 10:18
Címkék: közérdekű

Számos munkálat folyik városunkban, némelyik jobban szem előtt van, mások eldugottabb utcákon, környékeken zajlanak, ám mégis nagy szerepük a közmegelégedés formálásában. Az alábbiakban ezekről a fejlesztésekről, folyamatokról olvashatnak.

Alapzatot kap a Nagy Sándor utca és az Agyag út vége. A közmunkások az utóbbi napokban 30-40 centis alapot ástak ki kézi, illetve gépi erővel, hogy aztán azt, a 2. sz. Általános Iskola és a Sarok Úti Óvoda bontása során képződött törmelékkel feltöltsék. A betemetett gödröket zúzalékkal fedik be, majd lehengerlik. Ugyanezekre a munkálatokra kerül sor a Gyepszél utca eddig földútnak maradt szakaszánál. A burkolat 150-200 méteres megszakadása mindkét esetben a lakossági önerő hiánya miatt alakult ki. Anda Mihály munkavezető kérdésünkre elmondta, hogy a lakosság minden esetben segítőkész és együttműködő, hiszen tisztában vannak azzal, hogy az utak rendbetétele elsősorban az ott lakók, közlekedők javát szolgálja. Az esőzések miatt ezek szakaszok mocsarasok, járhatatlanok voltak, az emberek, ha tudták kikerülték a helyet. Most bíznak abban, hogy egyszer betonozásra is sor kerülhet.

Egy hét múlva folytatódik a temetők rendbetétele. A Kukuca temetőt tizenöt emberrel tervezik lekaszáltatni, kitakarítani, majd a Keleti temető tisztogatására, rendezésére kerül sor, melyet végül a Vágóhíd melletti temető követ. Munkájuk legszembetűnőbb eredménye, hogy számottevően megnőtt a rokonaik nyughelyét látogatók száma, annak ellenére, hogy közel 30 éven nem temetkeznek ezekre a helyekre. A sírboltok környékére ügyelnek, friss virágok illatoznak a vázákban, és hajladoznak a sírhantokon. A hozzátartozók kijárnak sarlózni is, ám ez kevésnek bizonyul a burjánzó gazok elleni harcban. Az elvadult növényzet, a cserjésedés ráadásul kedvezhet a vandáloknak is ezért is elengedhetetlen a környék rendben tartása. Ezúttal is kérem, akik hozzátartozóinak sírja ezen a temetőben található, rendszeresen gondozzák, mert így valóban sikeres lehet az a folyamatos munka, mely két éve tart.

A városközpont is átalakul. A Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola előtti kerítés bal oldali szakasza lassan elnyeri végleges formáját. Fugázás, és csiszolás után, előreláthatólag két héten belül elkészül a kerítés. A drótfonatos betétek már majdnem elkészültek, így néhány napon belül a munkások a piactérre csoportosul át. Az árusítás helyszíne kerítést kap, mely illeszkedni fog a városképbe, mivel az iskolakerítéshez hasonlóan fog kinézni. A vásártér a díszkővel borított területre korlátozódik, így az eladók rá lesznek utalva az egész helyszín birtokba vételére. Megoldódnak a parkolási nehézségek is. A bérház melletti kerítés és a piacteret a főúttól elválasztó korlát eltűnik, külön bejáratot és kijáratot képezve, így lehetőség lesz a szabályos és biztonságos parkolásra, mely megfelel az ÁNTSZ által támasztott előírásoknak.

A fent felsorolt feladatok mellett a közmunkások folyamatosan pótolják a városban bántalmazott, kitört vagy megbetegedett facsemetéket, melyek óvása mindenkinek egyformán érdeke és feladata. Kérünk mindenkit, ha információval tud szolgálni az elkövetők személyére vonatkozóan, azt a Hajdúdorog Város Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályán (4087 Hajdúdorog, Tokaji út 4. fszt. 5.) a Közterület-felügyelő részére jelezze! Óvjuk értékeinket, környezetünket!

Mosolygó Marietta

A hírhez kapcsolódó galéria: