Hírek

Tájékoztató idősek részére a koronavírussal kapcsolatban

2020. március 20. 13:46
Címkék: közérdekű

Az idős korosztály fokozottan ki van téve a koronavírus-fertőzés kockázatának. Néhány fontos tanáccsal most hozzájuk fordulunk, amivel jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.

-Maradjanak otthon, lehetőség szerint kerüljék az emberek közötti érintkezést!

-Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozókkal, aki köhög, tüsszög, lázas!

-Szellőztessenek gyakran!

-Köhögéskor, tüsszentéskor használjanak papírzsebkendőt, amit azonnal dobjanak zárható szemetesbe!

- Kerüljék az üdvözlés szokásos formáit, a puszit, a kézfogást és az ölelést! Minden hazaérkezéskor, étkezés előtt, WC használat után, naponta többször meleg vízzel és szappannal mossanak kezet! Szemükhöz, arcukhoz csak alapos kézmosás után érjenek! Ha tudnak, használjanak kézfertőtlenítőt, ez azonban a kézmosást nem helyettesíti!

-Egyenek sok zöldséget, gyümölcsöt és vitamindús ételeket, igyanak elég folyadékot!

-Ha tüneteik vannak (láz, száraz köhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen, hanem telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál! Orvosi rendelő telefonszáma: 06-52-389-644

-Igazolások, adminisztratív intézkedések miatt ne menjünk a rendelőbe, a közgyógyellátási igazolványok, jogosítványok, a szakorvosi javaslatok a rendkívüli helyzet végéig érvényesek maradnak külön intézkedés nélkül!

-A krónikus betegek gyógyszereiket a gondozókon keresztül vagy telefonon igényeljék, az elektronikus adatfelhő segítségével ki tudják váltani a patikákban!

Fontos, hogy a családtagok is jobban figyeljenek idős hozzátartozóikra. Segítsék őket bevásárlással, vagy a rendszeresen szedett gyógyszereik kiváltásával. Ha valamely családtag korábban fertőzött területen járt, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!

Vigyázzunk idős szeretteinkre!

Felhívjuk továbbá a lakosság figyelmét arra, hogy a Polgármesteri Hivatalban, a GAMESZ-ban, valamint a Családsegítő- És Gyermekjóléti Szolgálatnál is kizárólag telefonos ügyintézésre van lehetőség!

A városi bölcsőde, az óvodai egységek, és az idősek otthona bezárt, a művelődési ház és a könyvtár szünetelteti szolgáltatásait. Az oktatási intézmények digitális munkarendre álltak át.

Határozatlan időre a piac is bezárta kapuit.

2020. március 17-től a kocsmák, éttermek, kávézók, és az üzletek csak 15 óráig lehetnek nyitva. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, és gyógyszertárak. A vendéglátó egységekben 15 óra után az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvételére van lehetőség.

A polgári házasságkötés és a temetések a rájuk vonatkozó létszámkorlátozás mellett megtartásra kerülnek.

Amennyiben Ön segítségre szorul hívja a 0-24 óráig elérhető Krízisvonalat:

06-30/237-7331

 

További elérhetőségek:

Orvosi rendelő: 06-52-389-644

Polgármesteri Hivatal: 06/52-572-135

Családsegítő- És Gyermekjóléti Szolgálat: 06/52-232-654

GAMESZ: 06/30-349-6041