ELÜGY tájékoztató

Tájékoztató az önkormányzati hivatali portállal kapcsolatban

A vállalkozások, vállalkozók ügyeinek intézéséhez nagyfokú segítséget nyújt az Önkormányzati hivatali portál másnéven az ELÜGY szolgáltatás.

A 2018. január 1-től kötelezővé vált elektronikus ügyintézés biztosítására szolgál az önkormányzati ASP rendszer azon belül is az Elektronikus ügyintézési portálrendszer ( másnéven ASP ELÜGY).

 

Az ASP ELÜGY szakrendszer két nagyobb egységből áll össze:

-        elektronikus űrlap-szolgáltatás

-        önkormányzati hivatali portál  (funkciói:           

-        ügyindítás

ügykövetés

adóegyenleg  lekérdezés

Ügyindítás

Az ügyindítás egy elektronikus űrlap benyújtását jelenti. A település és az ügy kiválasztása után az űrlapkitöltő alkalmazás segítségével az ügyfél kitölti az űrlapot, majd beküldi a települési önkormányzat tárhelyére. A címzett önkormányzat iratkezelője érkezteti a benyújtott űrlapot és iktatás után bekerül a megfelelő szakrendszerbe vagy eljut az ügyintézőhöz.

Ügykövetés

A bejelentkezett felhasználók lekérdezhetik az általuk az ASP önkormányzati Hivatali Portál felületén elektronikusan indított helyi önkormányzati ügyek státuszát. is. Az alkalmazás lehetőséget biztosít az ügyfelek számára az ügyintézési folyamat interneten keresztüli nyomon követésére.

Adóegyenleg lekérdezés

Az ügyfél lekérheti adott településhez tartozó helyi adó egyenlegét. Az egyenleg lekérdezéséhez a felhasználónak a KAÜ-s azonosítás után meg kell adnia az adóazonosító jelét, vagy adószámát is. Azonosítás után a felhasználó lekérdezheti az adott önkormányzati adóhatóságnál fennálló személyes adóegyenlegét, vagy képviseleti joggal felruházott személyként azon személyek egyenlegét, amelyekkel kapcsolatban az önkormányzatnál jogosult eljárni.

 

Regisztráció, a szolgáltatás igénybevételéről

A Portál bárki számára elérhető, egyes funkciók szabadon használhatók, más funkciók azonban regisztrációhoz kötöttek. Az azonosítás a KAÜ igénybevételével történik. Az első belépéskor létrejön az ASP elektronikus ügyfél személyes fiókja, amelyben személyre szabott beállítások és adatok adhatóak meg. Ezek később módosíthatóak.

Az ASP központ ügyféloldali szolgáltatásai a Portálon keresztül vehetőek igénybe. Az ügyfeleknek ki kell választaniuk, hogy melyik, az ASP központhoz csatlakozott településen szeretnének ügyet intézni, ezután vehetik igénybe az ASP szakrendszerek kínálta ügyintézési lehetőségeket. Az ügyfelek számára nyújtott ügyintézési szolgáltatások köre településenként eltérhet.

Az oldal megtekintéséhez böngészőprogram (Internet Explorer, Chrome, Firefox stb.) és internet hozzáférés szükséges, a portál és a szolgáltatás használata egyéb alkalmazás telepítését nem igényli.

Az ELÜGY Portálon elérhető megszemélyesített űrlapok száma folyamatosan bővül.

Az Önkormányzati Hivatali Portálon történő ügyintézéshez (linkről indítva https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) lehet az önkormányzatot kiválasztani.