Hírek

Hőségriasztás 2021.07.07 - 2021.07.09

2021. július 07. 09:46
Címkék: közérdekű

HAJDÚDOROGI POLGÁRMESTERI HIVATAL

4087 Hajdúdorog, Tokaji út 4. sz.

Tel.: /52/ 572-135, Fax: /52/ 572-136

 

H I R D E T M É N Y

 

A Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal értesíti a lakosságot, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásai figyelembevételével

 

2021. július 7-én (szerda) 00.00 órától, 2021. július 9-én (péntek) 24.00 óráig

az ország egész területére vonatkozóan

III. fokú hőségriasztást adott ki.

 

Az előrejelzési adatok alakulásának függvényében esetlegesen szükségessé váló hosszabbítására sor kerülhet, ennek hiányában a riasztás 2021. július 9-én (péntek) 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Városi Strandfürdő hosszabbított nyitvatartással, 20.00 óráig várja a kedves vendégeit.

 

Figyelemmel a magas egészségkárosodási kockázatra, az alábbi tanácsokat szíveskedjenek figyelembe venni napi tevékenységük során:

 

-        A forró napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat - ha megtehetik - töltsék otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában. A szabadban tartózkodók lehetőség szerint húzódjanak árnyékos helyre.

-        Nagy melegben zuhanyozzanak langyos vagy hideg vízzel akár naponta többször is! Forró napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

-        Lehetőleg éjjel szellőztessenek!

-        Ne hagyjanak gyermeket, vagy állatot (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

-        Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

-        Csökkentsék a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezzék a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdjék el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

-        Fogyasszanak rendszeresen, sok folyadékot, a közlekedés ideje alatt is tartsanak maguknál ivóvizet, vagy ásványvizet.

-        Ne fogyasszanak olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz, mert ezek fokozzák a szomjúságérzetet és még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

-        Könnyű, világos színű, bő szabású pamut alapanyagú ruhát hordjanak a forró napokon.

-        Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

-        A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védjék magukat!

-        Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű - a szokásosnál legalább egy literrel több - folyadékot a forró napokon.

-        A közlekedés résztvevőinek felhívjuk a figyelmét a hő stressz és baleseti kockázataira: a járművezetők reflexei tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, ezért a meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsák be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani, a gépkocsiban utazók részére vigyünk - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot.

 

A rendkívüli hőség miatt érvénybe lépett a vörös kód, mely a hajléktalanok és bajba jutott emberek megsegítésére hívja fel a figyelmet. A Periféria Egyesület diszpécserszolgálatának elérhetőségei:

Tel.: +36-42/504-617, +36-42/504-618, e-mail: info@periferiaegyesulet.hu, www.periferiaegyesulet.hu.

 

Díjmentesen hívható segélyhívó számok:       

112 - általános segélyhívó         

104 - mentők 

105 - tűzoltóság                        

107 - rendőrség

Hajdúdorogi Orvosi Rendelő                         06-52/389-644

 

H a j d ú d o r o g, 2021. július 7.

 

Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal